Trädgårdsbesök juni 2023

Tisdag 6 juni

Conny och Marianne Assarsson, kl. 13:00-18:00

Forsbackevägen 6, Rydal
Tel. 0705-657130, 0768-498181

Kommer du från Kinna så sväng vänster vid Hyssna-skylten. Från Borås sväng höger vid Hyssna-skylten. Efter bron, sväng vänster och kör på Forsvägen. Efter en stund kommer du till Forsbackevägen åt höger. Vi bor på nummer 6, på höger sida.

Assarssons trädgård
Assarssons trädgård

En lundträdgård på 1 500 kvm som innehåller många träd och buskar. Under åren har trädgårdsinnehavarna samlat på sig en hel del rododendron och azaleor, som förhoppnings-vis blommar vid denna tid. Här finns också perenner, orm-bunkar och lite annat smått och gott samt tre dammar och en bäck.

Lördag 17 juni

Inge och Barbro Lager, kl. 15:00-18:00

Biskopsgården 6, Mjäldrunga, Floby

Välkomna till en sluttande villaträdgård på landet. Här odlas framför allt surjordsväxter, barrväxter, liljor och pioner.
Det kommer även att finnas växter till utförsäljning.

Söndag 18 juni

Susanne Hultin, kl. 15:00-19:00

Sävsjövik Finadalen 6
0706-15 22 63

Finadalen ligger mellan Svaneholm och Kinnarumma vid Sävsjön. Ni kör till Svaneholm, svänger in mot Svanehov och följer Bogrydsvägen, runt Bogrydssjön, mot Sävsjövik. Efter 2 kilometers slingrig grusväg kommer ni till Sävsjövik, där kör ni vänster över järnvägen och svänger vänster igen till Finadalen. Efter järnvägsövergången och ytterligare en kilometer och ni tror att vägen tar slut, håller ni höger genom den lilla björkallén förbi hästgården och sedan ligger vi näst på tur på höger sida. Det går också att komma på grusvägen från Seglora hållet till Sävsjövik. I Seglora tar man grusvägen mot Fritsla, efter ett par hundra meter är det skyltat mot Sävsjövik. Då tar man i stället höger över järnvägen och sedan vänster mot Finadalen.

Susanne Hultins trädgård
Susanne Hultins trädgård

Vid ett rött hus med vita knutar från förra sekelskiftet är det lätt att förvänta sig en uppvuxen romantisk mormorsträdgård. Det kan det bli om ett par år. När vi flyttade hit hösten 2021 fanns det en rabatt och massor av sly och en vackert grön mossmatta. Vi har påbörjat resan att skapa en trädgård på en mycket bergig tomt inklämd mellan två små sjöar.

Första säsongen anlade vi kryddland, bärodling och nyplanterade fruktträd. Det gamla vackra vildvuxna äppelträdet började vi beskära, liksom några prydnadsaplar. Nyplanterade idegranshäckar ska på sikt skapa rum. Ett par rabatter är anlagda med perenner och buskar som också fick flytta med ut på landet. Vissa bäddar är anlagda med pimpsten på berget för att ge växterna förutsättningar för det tunna jorddjupet.

Nu är vi i färd med att anlägga en köksträdgård med hjälp av sly som ska omvandlas till hügelbäddar på berget. Vill ni se en trädgård under uppbyggnad och hur vi anlägger den bit för bit är ni varmt välkomna till Finadalen.

Tisdag 27 juni

Lucja Wägander, kl. 16:30-18:30

Lyckebo Sjöstad, Lönnebergagatan 21, Borås.
Tel. 0725-71 95 25

Kör R40 mot Göteborg, tag avfart 82 Nabbamotet och sväng höger, passera Biltema och kör längs hela Elementgatan till slutet. Vid skylt Lyckebo Sjöstad sväng vänster. Kör genom hela området rakt fram till ett stort vit hus med svart tak och ett växthus på tomten.

Lucja Wäganders trädgård
Lucja Wäganders trädgård

Villaträdgård anlagd från grunden, med ett hus byggt 2014. Planteringar med rosor, perenner och sommarblommor. Många perenner är sådda, delade och kommer från familj och vänner. Här finns portaler och pergola med klätter-växter, nyanlagd damm och en köksträdgård som försörjer familjen med grönsaker halva året. Dessutom ett egen-designat växthus med mur och stomme av trä, där det odlas grönsaker och umgås.